در این مقاله به بررسی موضوع عوارض انسولین در بارداری خواهیم پرداخت. جهت دریافت مشاوره به کلینیک جراحی چاقی دکتر سلیمی در تهران مراجعه کنید.
عوارض انسولین در بارداری، یکی از بزرگ ترین نگرانی های مادرانی است که باردار بوده و به دیابت نیز مبتلا هستند. در دوران بارداری مهم ترین هدف مادر، حفظ سلامت و مراقبت از جنین است و هر گونه تغییر در وضعیت مادر مانند ابتلا به بیماری هایی نظیر دیابت، می توانند سلامت جنین را به خطر بیندازند.
زنانی که قصد بارداری دارند، قبل از اقدام به این کار باید با انواع مراقبت ها و باید و نبایدهای این دوران آشنایی پیدا کنند. در این راستا می توانید با دکتر سلیمی در ارتباط باشید.
دکتر سلیمی، معتبرترین متخصص در این زمینه می باشد. در این مطلب به توضیح عوارض انسولین در بارداری و روش های مقابله با بیماری دیابت در دوران بارداری می پردازیم. با ما همراه باشید.
توصیه می کنیم از صفحه خواندن جواب آزمایش قند بارداری دیدن کنید.
عناوین مقاله:
دیابت بارداری چیست و به چه صورت تشخیص داده می شود؟
زنان باردار چه زمانی نیاز به تزریق انسولین دارند؟
عوارض انسولین در بارداری چیست؟
آیا تزریق انسولین از ناحیه شکم به جنین آسیب می زند؟
کنترل دیابت در دوران بارداری به غیر از تزریق انسولین با چه روش هایی امکانپذیر است؟
برای بررسی قند خون زنان در دوران بارداری، چه روش هایی وجود دارد؟
دیابت بارداری چه عوارضی دارد؟
چه مسائلی نیاز به تزریق انسولین در دیابت بارداری را افزایش می دهند؟
دیابت بارداری چیست و به چه صورت تشخیص داده می شود؟
بدن برای تامین انرژی و انجام فعالیت ها نیاز به سوخت دارد و این سوخت با غذای مصرفی تامین می شود.
یکی از موادی که از خوراکی ها و غذاهای مصرفی دریافت شده و به عنوان سوخت سلول ها توسط بدن مصرف می شود، گلوکز است. گلوکز با کمک هورمونی به نام انسولین که توسط پانکراس تولید می شود، جذب سلول ها شده و توسط آن ها مصرف می شود.
زمانی که تولید انسولین در بدن به هر دلیلی دچار مشکل شده یا سلول ها در واکنش به انسولین دچار اختلال می شوند، فرد به نوعی بیماری خاص به نام دیابت مبتلا می شود.
دیابت دو نوع دارد، یکی از انواع آن نیاز بدن به گلوکز است و نوع دیگر آن وجود گلوکز بیش از اندازه در بدن می باشد.
ابتلا به دیابت دلایل مختلفی دارد اما یکی از دلایلی که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد، حاملگی و تغییرات ناشی از بارداری در بدن است.
پیشنهاد می کنیم از پست جدیدترین جراحی چاقی دیدن کنید.
دیابت بارداری
دیابت بارداری یکی از انواع دیابت است که با افزایش قند خون در دوران حاملگی همراه است. این بیماری در دوران بارداری به دلیل ترشح هورمون های ضد انسولین توسط جفت ایجاد می شود.
این هورمون ها عملکرد انسولین در بدن مادر را خنثی می کنند و موجب جاری شدن گلوکز در خون و تجمع آن در بدن می شوند که در نهایت به دیابت بارداری منتهی می شود. دیابت بارداری یک عارضه طبیعی است اما زمانی که از حد نرمال افزایش پیدا کند، برای جنین و مادر خطرناک است.
این بیماری با کمک آزمایشاتی که از زنان باردار در هفته های 24 تا 28 حاملگی گرفته می شود، تشخیص داده شده و به محض تشخیص روند درمان آن آغاز می شود. البته در زنانی که سابقه دیابت در خانواده آن ها وجود دارد، ممکن است آزمایشات تشخیص دیابت در هفته های پایین تر هم انجام شود.
بهترین زمان بارداری بعد از عمل لاپاراسکوپی چه زمانیست؟
زنان باردار چه زمانی نیاز به تزریق انسولین دارند؟
همان طور که گفته شد، دیابت در زنان باردار یک عارضه عادی است و به دلیل تغییراتی که در این دوران رخ می دهد، برای اکثر زنان اتفاق می افتد. اما نکته مهم درمان و کنترل این بیماری است.
در بسیاری از موارد، پزشک تنها با کنترل قند خون در معاینات از شدت گیری دیابت جلوگیری می کند اما در بعضی زنان، بیماری به حدی شدید می شود که نیاز به درمان جدی آن خواهد بود.
در چنین شرایطی معمولا پزشک، دارو درمانی را برای کنترل و مهار دیابت آغاز می کند. اولین و مطمئن ترین درمان برای کنترل دیابت، تزریق انسولین است.
البته در زنان باردار از همان ابتدا انسولین تجویز نمی شود. این دارو زمانی به بیمار توصیه می شود که دیابت از سطح کنترل با داروهای خوراکی خارج شده و قند خون بالا در رشد جنین تاثیرگذار شده است.
افزایش قند خون ممکن است باعث رشد بی رویه جنین شده، تا حدی که جنین زودتر از زمان معین به دنیا بیاید، در حالی که هنوز اندام های داخلی او به درستی شکل نگرفته اند یا مانع رشد جنین شده و جنین تا زمان تولد، بسیار کوچک و لاغر بماند.
هر دوی این عوامل خطرساز هستند و در زمان نوزادی و کودکی باعث بروز بیماری های مختلف می شوند. در چنین شرایطی که خطر بروز هر کدام از این مشکلات وجود داشته باشد، پزشک تزریق انسولین را به مادر باردار توصیه می کند.
توصیه می کنیم در کنار مطالعه این مقاله، مقاله پیشگیری از دیابت ارثی را مطالعه کنید.
عوارض انسولین در بارداری چیست؟
بزرگ ترین نگرانی مادران باردار، آسیب هایی است که ممکن است در اثر بیماری های آن ها به جنین وارد شود. این آسیب ممکن است عارضه خود بیماری یا در اثر مصرف داروهایی باشد که برای درمان بیماری استفاده می شوند.
البته همه داروهایی که در دوران بارداری استفاده می کنند، عوارض ندارند. گاهی اوقات عوارض خود بیماری بسیار بیشتر از داروهایی است که برای درمان آن تجویز می شود اما افراد با تصور این که با عدم مصرف دارو و درمان های خانگی مانع آسیب به جنین می شوند، از مصرف آن ها خودداری می کنند.
در حالت عادی انسولین برای زنان باردار هیچ عارضه ای ندارد. عوارض انسولین در بارداری زمانی بروز می کند که مادر بدون تجویز پزشک، به صورت خودسرانه و بیش از نیاز بدن انسولین مصرف کند.
در غیر این صورت و با توجه به این که بدن در حالت عادی هم انسولین تولید می کند، انسولین تزریقی هم آسیب به مادر و جنین وارد نمی کند. البته اگر باردار هستید و در مورد تزریق انسولین نگرانی زیادی دارید، بهتر است زیر نظر یک متخصص دیابت وضعیت بیماری خود در دوران حاملگی را پیگیری کنید.
در این شرایط هر زمان در اثر بیماری یا تزریق انسولین دچار مشکل شوید، پزشک فورا اقدامات درمانی را برای شما آغاز کرده و مانع پیشرفت بیماری می شود. در چنین شرایطی، عوارض انسولین در بارداری هم به صفر می رسند.
آیا تزریق انسولین از ناحیه شکم به جنین آسیب می زند؟
همان طور که گفته شد، انسولین یکی از هورمون هایی است که به طور عادی توسط بدن تولید می شود. در واقع بدن این هورمون را چه در شرایط بارداری و شرایط غیر بارداری تولید می کند. بنابراین نمیتوان آن را جزو هورمون های آسیب زننده به بدن محسوب کرد.
این هورمون به محض تشکیل غده پانکراس در بدن، جنین و فعالیت این غده در بدن او هم ترشح می شود. بنابراین انسولین آرزوی مستقیمی برای جنین ندارد. تنها ممکن است در افرادی که بیش از اندازه از انسولین استفاده می کنند یا مصرف انسولین را بدون تجویز پزشک انجام می دهند، مشکلاتی مانند ضعف و افت قند بیش از اندازه اتفاق می افتد که در این صورت جنین دچار مشکل می شود.
اما یکی دیگر از نگرانی های بزرگ مادران باردار، تزریق انسولین به شکم و نزدیک به جنین است. تصور افراد این است که با تزریق انسولین به شکم، این دارو اثر مستقیم بر وضعیت جنین خواهد داشت در حالی که چنین نیست.
داروی تزریقی انسولین برای تزریق زیر پوستی و در ناحیه شکم تنها به اولین لایه های پوست و چربی ها تزریق می شود در حالی که جنین در داخل بدن و بعد از آخرین لایه پوست قرار دارد. در نتیجه انسولین تزریق شده به بدن ما هیچ ارتباط مستقیمی با جنین نخواهد داشت، بنابراین هیچ آسیبی به جنین وارد نخواهد کرد.
کنترل دیابت در دوران بارداری به غیر از تزریق انسولین با چه روش هایی امکانپذیر است؟
با وجود این که ثابت شده عوارض انسولین در بارداری بسیار ناچیز است و در بسیاری از موارد حتی تزریق این دارو هیچ عارضه ای ندارد، باز هم مادران باردار ترجیح می دهند که تا حد امکان از روش های جایگزین برای کنترل دیابت بارداری استفاده کنند و در صورتی که هیچ کدام از روش ها پاسخگوی بیماری آن ها نبود، به سراغ انسولین و تزریق این ماده بروند. البته این راهکاری است که پزشکان هم از آن استفاده می کنند.
در واقع بیشتر پزشکان قبل از این که تزریق انسولین را برای بیمار خود تجویز کنند. ابتدا تلاش میکنند که با دیگر روش ها، دیابت بارداری را کنترل کرده و قند خون بیمار را کاهش دهند. در ادامه به معرفی روش هایی می پردازیم که جایگزین تزریق انسولین در بارداری هستند.
زنان بارداری که به دیابت مبتلا هستند و دیابت آن ها نیاز به کنترل داشته و از عوارض انسولین در بارداری نگرانند. به عنوان اولین راه می توانند بیماری خود را از طریق مصرف داروهای کاهنده قند خون کنترل کنند. این داروها اثر مشابه انسولین دارند اما نسبت به آن واکنش ضعیف تری دارند.
رایجترین دارویی که بیماران دیابتی می توانند برای کنترل قند خون استفاده کنند، متفورمین است. دیگر روشی که برای کنترل دیابت بارداری کاربردی است، تغییر رژیم غذایی می باشد.
رژیم غذایی بیشترین تاثیر را در کنترل همه بیماری ها دارد. در بیماران دیابتی، رژیم باید سرشار از میوه و سبزیجات و با مقدار کمتر کربوهیدرات ها و مواد نشاسته ای باشد. چنین رژیمی تا حد زیادی سطح گلوکز خون را کاهش داده و به بهبود دیابت کمک می کند.
برای بررسی قند خون زنان در دوران بارداری، چه روش هایی وجود دارد؟
در صورتی که در آزمایشات بارداری مشخص شود که مادر به دیابت مبتلاست، بعد از آن باید مرتبا وضعیت قند خون خود را بررسی کند.
این کار با هدف کنترل بیماری و جلوگیری از افزایش قند خون انجام می شود. همچنین هر زمان قند بدون علائم از حد مشخصی افزایش پیدا کند. اقدامات لازم به موقع انجام می شود.
روش های مختلفی برای بررسی قند خون بارداری وجود دارد. این روش ها عبارتند از:
بررسی قند خون توسط دستگاه های خانگی:
در این روش، مادر می تواند با دستگاه های خانگی، قند خون را در زمان های مختلف اندازه گیری کند. دقت این دستگاه ها بسته به مدل آن ها متفاوت است و باید درصدی خطا را برای آن ها در نظر گرفت.
همچنین در شرایط مختلف ممکن است نتیجه واقعی نبوده و مقدار مشخص شده، میزان کاذب باشد. به عنوان مثال بعد از مصرف غذا معمولا قند افزایش اتفاق می افتد که میزان آن به نوع غذای مصرفی بستگی دارد. در بررسی قند خون به روش خانگی باید این مسائل در نظر گرفته شود.
پیشنهاد می کنیم از پست معنی blood suger در آزمایش خون دیدن کنید.
انجام آزمایشات تخصصی:
دیگر روش بررسی قند خون، انجام آزمایشات تخصصی در آزمایشگاه ها و بیمارستان هاست. آزمایشگاه ها برای بررسی قند خون زنان باردار از روش هایی مانند تست تصادفی قند خون، تست قند خون ناشتا، تحمل گلوکز و … استفاده می کنند. که همه آن ها معتبر بوده و در تشخیص دقیق وضعیت قند خون موثر می باشد.
نکته مهمی در مورد تست و بررسی های قند خون چه در روش خانگی و چه در تست های رسمی در آزمایشگاه ها، وضعیت بیمار در زمان آزمایش است. مصرف دارو، نوع غذای قبل از آزمایش و … در نتیجه آزمایش تاثیرگذار هستند و در صورت انجام آزمایش در بیمارستان، باید به پزشک اطلاع داده شوند.
دیابت بارداری چه عوارضی دارد؟
در مورد عوارض انسولین در بارداری باید به این موضوع توجه شود که حتی اگر این دارو عارضه ای هم داشته باشد. باز هم عوارض خود بیماری بیشتر و خطرناک تر از مصرف انسولین است. دیابت مشکلات زیادی برای زنان باردار ایجاد می کند، از جمله آن ها می توان به فشار خون بالا اشاره کرد.
این عارضه می تواند مشکلاتی مانند زایمان زودرس، پاره شدن ناگهانی کیسه آب، عفونت ادراری و … را منجر شود. همچنین دیابت بر جنین هم تاثیر می گذارد. به عنوان مثال جنین بیش از اندازه رشد کرده و این موضوع فرآیند زایمان را سخت می کند.
زمانی که مادر به دیابت مبتلا می شود، مشکلات دیگری مانند افت قند در جنین، ابتلا به دیابت در جنین و ادامه آن در نوزادی و بزرگسالی و … را عامل می شود.
چه مسائلی نیاز به تزریق انسولین در دیابت بارداری را افزایش می دهند؟
همان طور که گفته شد، جایگزین هایی برای تزریق انسولین در بارداری وجود دارند. اما اگر فرد به هیچ عنوان مایل به تزریق این دارو نیست. بهتر است از مسائلی که نیاز به تزریق انسولین را افزایش می دهند، جلوگیری کند.
از جمله این مسائل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- چاقی
- بیماری های زمینه ای
- سن مادر
- سابقه دیابت در خانواده مادر
- پیش دیابت قبل از بارداری
- سنگین بودن وزن نوزاد
- سابقه بارداری نوزاد مرده و …
در پایان توصیه می کنیم، دوره نقاهت عمل بای پس معده را مطالعه نمایید.