امروز به موضوع جدیدترین جراحی چاقی خواهیم پرداخت.
امروزه چاقی و اضافه وزن به یکی از شایع ترین بیماری های جهان تبدیل شده است. چاقی علاوه بر ایجاد بیماری های زمینه ای مانند فشارخون و چربی خون بالا باعث ایجاد محدودیت در فعالیت های روزانه افراد چاق می شود.
اگر به چاقی مفرط یا اضافه وزن مبتلا هستید ابتدا باید با انجام ورزش و رعایت رژیم غذایی تلاش کنید وزن خود را کاهش دهید در صورت عدم موفقیت، بهترین گزینه برای شما جراحی های چاقی است.
جراحی های چاقی جدید این امکان را برای شما فراهم می کند در کمترین زمان ممکن به وزن آیده آل خود برسید. جهت آشنایی با روش های نوین جراحی چاقی با ما همراه باشید.
در ادامه موارد زیر را بررسی می کنیم:
جراحی چاقی چیست؟
معاینات و آزمایشات لازم برای تشخیص چاقی و اضافه وزن
کاندیداتوری جراحی چاقی
اقدامات لازم قبل از جراحی چاقی
مزایای جراحی چاقی چیست؟
انواع جراحی های چاقی
مراقبت های پس از جراحی چاقی
باید های پس از جراحی چاقی
نباید های پس از عمل جراحی چاقی
رژیم غذایی پس از جراحی چاقی
سخن پایانی
جراحی چاقی چیست؟
جراحی چاقی یا به عبارت دیگر جراحی لاغری، عملی است که پزشک جراح با ایجاد تغییر در سیستم گوارشی فرد باعث کاهش وزن و لاغری او می شود.
در زمان گذشته از روش جراحی باز برای انجام جراحی چاقی استفاده می شد. در جراحی چاقی باز پزشک با ایجاد برش در سطح شکم به محتویات آن دسترسی پیدا می کرد و عمل جراحی را انجام می داد.
امروزه جراحان چاقی از روش لاپاراسکوپی پیشرفته استفاده می کنند که به نسبت جراحی چاقی عوارض کمتر و دوره نقاهت کوتاه تری دارد.
در جراحی لاپارسکوپی پزشک با ایجاد سوراخ های ریزی در شکم، دوربین و وسایل جراحی را به داخل شکم فرو می برد و تغییرات مورد نظر را اعمال می کند. جراحی چاقی بهترین گزینه برای افرادی است که مبتلا به چاقی مفرط و اضافه وزن شدید هستند.
از تشخیص تا درمان چاقی
برای درمان چاقی و اضافه وزن در ابتدا پزشک وضعیت شما را چک می کند. برای این کار ممکن است نیاز به انجام آزمایشات و معایناتی باشید. دکتر مهدی سلیمی به عنوان بهترین جراح چاقی تهران همواره بر انجام این آزمایشات تاکید زیادی دارند.
معاینات و آزمایشات لازم برای تشخیص چاقی و اضافه وزن
تاریخچه گیری
در این مرحله پزشک از شما در مورد مسائل مختلفی سوالاتی می پرسد. از جمله این مسائل می توان به ورزش و فعالیت فیزیکی روزانه، نوع رژیم غذایی، داروهایی که مصرف می کنید، وجود بیماری های قلبی عروقی و فشار خون، سابقه خانوادگی چاقی و اضافه وزن و… اشاره کرد.
محاسبه شاخص توده بدنی
شاخص توده بدنی که از تقسیم وزن به کیلوگرم بر مربع قد به متر بدست می آید، نشان دهنده ی وضعیت سلامت، اضافه وزن یا چاقی شما است. عدد به دست آمده بر اساس جدول زیر وضعیت شما را مشخص می کند:
مقدار BMI | وضعیت بدن |
کمتر از ۱۸ | لاغری |
۱۸تا ۲۴.۹ | نرمال |
۲۵ تا ۲۹.۹ اضافه وزن | اضافه وزن |
۳۰ تا ۳۹.۰ | چاقی |
بیشتر از ۴۰ | چاقی مفرط |
سایز دور کمر
یکی از مکان های اصلی تجمع چربی های اضافه بدن دور کمر است. اگر میزان این چربی ها از مقدار معینی بیشتر شود فرد به چاقی یا اضافه وزن مبتلا است.
درصورتی که دورکمر خانم ها بیشتر از ۹۰ سانتی متر و دور کمر آقایان بیشتر از ۱۰۲ سانتی متر باشد، نشان دهنده احتمال وجود اضافه وزن یا چاقی است.
آزمایش خون
پزشک برای بررسی وضعیت بیمار ممکن است آزمایش خون تجویز کند. در این آزمایش مواردی مانند کلسترول، آنزیم های کبدی، گلوکز و هورمون های تیروئیدی چک می شوند.
کاندیداتوری جراحی چاقی
عوامل مختلفی در واجد شرایط بودن فرد برای عمل جراحی دخیل هستند. از جمله مهترین عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
شاخص توده بدنی ۴۰ یا بیشتر
اگر شاخص توده بدنی شما ۴۰ یا بیشتر باشد بدین معنی است که شما از چاقی مفرط رنج می برید و فرد واجد شرایطی برای جراحی چاقی هستید. در بعضی موارد ممکن است شاخص توده بدنی شما کمتر از ۴۰ باشد ولی همچنان کاندید جراحی چاقی باشید.
به صورت کلی اگر شاخص توده بدنی شما بالای ۳۰ باشد و به بیماری های زمینه ای مرتبط با چاقی و اضافه وزن مانند فشار خون و چربی خون بالا مبتلا باشید، جراحی چاقی گزینه مناسبی برای کاهش وزن شما است.
سن بین ۱۸ تا۶۰ سال
از نظر متخصصین جراحی بهترین سن برای عمل جراحی چاقی سن بین ۱۸ تا ۶۰ سال است. پس از عمل جراحی چاقی شما باید رژیم غذایی خاصی را رعایت کنید و سبک زندگی خود را تغییر دهید. همچنین در برنامه روزانه خود باید فعالیت های فیزیکی و ورزش را بگنجانید.
انجام این کارها برای بچه ها تقریبا نشدنی است. به همین دلیل پزشکان توصیه می کنند عمل جراحی برای بچه ها، انجام نشود.
همچنین چاقی و اضافه وزن خیلی از بچه ها ممکن است با افزایش وزن خود به خود خوب شود. از طرف دیگر جراحی چاقی برای افراد مسن بالای ۶۰ سال نیز خطرناک است و ضررهای زیادی دارد، به همین دلیل توصیه نمی شود.
عدم نتیجه گیری از روش های اصلی لاغری
شما به مدت حداقل ۶ ماه قبل از عمل جراحی باید تلاش کنید با رعایت رژیم غذایی مناسب و انجام فعالیت های ورزشی مناسب، وزن خود را کاهش دهید. در صورتی که با انجام این کارها موفق به کاهش وزن نشدید، می توانید عمل جراحی چاقی انجام دهید.
قبل از خواندن ادامه موضوع شرایط خود را با مواد مطرح شده در بالا مقایسه کنید. اگر واجد شرایط عمل جراحی چاقی هستید در اسرع وقت به کلینیک دکتر مهدی سلیمی مراجعه نمایید.
دکتر مهدی سلیمی به عنوان بهترین و برجسته ترین جراح چاقی تهران و ایران شناخته می شوند. سالیانه بیماران مختلفی از سرتاسر ایران و خارج از کشور برای انجام عمل جراحی به ایشان مراجعه می نمایند.
اقدامات لازم قبل از جراحی چاقی
برای کسب بهترین نتیجه ممکن از جراحی چاقی باید نکات و مواردی را رعایت کنید. همانگونه که گفتیم؛ قبل از جراحی چاقی به مدت حداقل ۶ ماه باید ورزش منظم انجام دهید و رژیم غذایی سالم داشته باشید. در صورتی که موفق به کاهش وزن نشدید، جهت انجام جراحی چاقی مراجعه کنید.
همچنین باید با یک روانپزشک به مشورت بپردازید، چون ممکن است به دلیل یک مشکل روحی روانی دچار پرخوری عصبی، افسردگی، چاقی و اضافه وزن شده باشید.
همچنین باید رژیم غذایی خود را اصلاح کنید و از مصرف مواد غذایی پرکالری و سرشار از اسیده چرب اشباع نشده، مانند غذاهای فست فودی خودداری کنید. قبل و بعد از عمل جراحی نیز از مصرف الکل و کشیدن سیگار باید پرهیز کنید.
مزایای جراحی چاقی چیست؟
چاقی و اضافه وزن عوارض و تاثیرات منفی زیادی روی سلامت فرد ایجاد می کند. احساس ضعف و خستگی، تنگی نفس، کمردرد، دیابت، فشار خون بالا و… از جمله این عوارض هستند.
انجام جراحی چاقی با درمان این بیماری ها سبب می شود کیفیت زندگی شما بهتر شود و شما را قادر می سازد به راحتی فعالیت های روزانه خود را انجام دهید. عوارض و بیماری هایی که با جراحی چاقی قابل درمان هستند عبارتند از:
- چربی خون بالا
- دیابت
- فشار خون بالا
- افسردگی و مشکلات روحی روانی
- مشکلات و بیماری های قلبی
- آپنه خواب
- آسم
- کمردرد و آرتروز
- سکته مغزی
انواع جراحی های چاقی
امروز جراحی های چاقی به روش های مختلفی انجام می شود. اسلیو معده و بای پس معده جزء جدیدترین روش های جراحی چاقی هستند که اخیرا طرفداران زیادی پیدا کرده است. در ادامه آن ها را بررسی می کنیم و روش ها و مزایای آن ها را بیان خواهی کرد.
بای پس معده
جراحی بای پس معده یکی از جدیدترین و بهترین روش های جراحی چاقی است که برای کاهش وزن در افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی مفرط مورد استفاده قرار می گیرد.
روش کار بای پس معده
۱. ایجاد برش و کوچک کردن سایز معده: در بای پس معده، معده فرد توسط جراح به دو قسمت بالایی کوچک و پایین بزرگ تقسیم می شود. بخش بالایی حجم بسیار کمی دارد، به همین دلیل اشتهای شما کاهش می یابد و غذای کمتری مصرف می کنید.
۲. در این مرحله ابتدای روده باریک برش داده می شود و باقی مانده روده به معده جدید متصل می شود. در واقع بخشی بزرگی از معده و بخشی از روده باریک از مسیر غذا حذف می شود. به همین دلیل به این روش بای پس معده گفته می شود.
۳. معده جدید شروع به فعالیت و تشرح اسید و آنزیم های گوارشی می کند.
شما در حال خواندن پست جدیدترین جراحی چاقی هستید.
بای پس معده چگونه باعث لاغری می شود؟
بای پس معده از چند طریق باعث کاهش وزن می شود. به دلیل کم شدن حجم معده، فرد زودتر احساس سیری می کند و دست از غذا خوردن می کشد.
این به معنی کم شدن کالری دریافتی است. همچنین همانگونه که قبلا بیان کردیم ابتدای روده باریک در جراحی بای پس معده برداشته می شود.
به همین دلیل غذا و کالری کمتری جذب می شود. علاوه بر موارد گفته شده کاهش حس گرسنگی و افزایش حس سیری کمک زیادی به کاهش وزن فرد می کند.
در بسیاری از موارد مشاهده شده است که دیابت یا ریفلاکس معده پس از جراحی بای پس به راحتی درمان شده است. پس از جراحی باید از مصرف دخانیات و داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی خودداری کنید.
اسلیو معده
لاپاراسکوپی معده یا عمل اسلیو معده نیز یکی از جدیدترین و بهترین عمل های جراحی چاقی است. در این روش بخش عمده معده فرد توسط منگه جراحی برداشته می شود. در این روش برخلاف اسلیو معده تغییری در مسیر روده باریک ایجاد نمی شود.
با انجام اسلیو معده، فرد به راحتی می تواند وزن خود را به خوبی کاهش دهد. این عمل برای افرادی که حجم معده ی بالایی دارند و BMI آن ها بالاتر از ۴۰ است، بسیار مناسب می باشد.
روش عمل اسلیو معده
همانطور که گفتیم در عمل اسلیو معده بخش عمده معده برداشته می شود. بخش کوچک باقی مانده شبیه به موز یا اسلیو(به معنی آستین) است. به همین دلیل به این عمل، عمل اسلیو معده گفته می شود.
عمل اسلیو معده چگونه باعث لاغری می شود؟
معده جدید فرد حجم بسیار کمتری دارد، به همین دلیل فرد با مصرف مواد غذایی کمتر زودتر احساس سیری می کند. همچنین به دلیل کاهش حجم معده، هورمون گرسنگی(گرلین) کمتری ترشح می شود و اشتهای فرد کمتر می شود.
در نهایت مقدار مواد غذایی وارد شده و کالری جذب شده کاهش می یابد. ماهیت و مکانسیم عمل جراحی اسلیو معده باعث شده است که عملی سالم و بدون خطر باشد.
مزایای اسلیو معده
- عملی ساده تر است و سریع تر انجام می شود
- باعث درمان بسیاری از بیماری ها از جمله چربی خون و قند خون می شود
- گزینه مناسبی برای افرادی است که مبتلا به چاقی مفرط هستند
مراقبت های پس از جراحی چاقی
پس از انجام جراحی چاقی در صورتی که مراقبت های پس از جراحی را انجام ندهید، ممکن است اثر جراحی به شدت کاهش یابد. باید به این نکته توجه داشته باشید که کاهش وزن پس از جراحی به میزان زیادی به تغییر سبک زندگی شما بستگی دارد.
باید های پس از جراحی چاقی
جراحی چاقی با تغییر مسیر سیستم گوارش فرد و کاهش اشتها و گرسنگی فرد سبب کاهش وزن می شود. برای رسیدن به بهترین نتیجه باید موارد زیر را انجام دهید:
- خوردن مایعات فراوان پس از جراحی چاقی
- انجام فعالیت های ورزشی منظم زیر نظر پزشک. پیاده روی آهسته یکی از بهترین ورزش های بعد از جراحی چاقی است.
- در دروه نقاهت پس از جراحی، بهتر است در ابتدا از دیگران برای انجام کارهایتان کمک بگیرید.
- با کمک قرص های مکمل و ویتامین ها می توانید از بروز پوکی استخوان و کم خونی پیشگیری کنید.
- نباید های پس از عمل جراحی چاقی
- از بلند کردن اشیاء سنگین خودداری کنید
- اگر با درد شدیدی مواجه شدید در اولین فرصت به پزشک خودتان مراجعه کنید
- از فعالیت های و ورزش های سنگین مانند دوچرخه سواری، رانندگی و ورزش های هوازی سنگین خودداری کنید
- در صورتی که احساس خستگی کردید به استراحت بپردازید
رژیم غذایی پس از جراحی چاقی
رژیم غذایی پس از جراحی چاقی اسلیو معده و بای پس معده بسته به شرایط فرد متفاوت است. رعایت رژیم غذایی پس از جراحی به صورت گام به گام است.
بدین معنی که ابتدا از غذاهای نرم شروع می کنید، سپس به غذاهای سفت و جامد می رسید. معمولا سه ماه طول می کشد تا بتوانید مصرف مواد غذایی معمول را از سر بگیرید.
در هر مرحله از رژیم غذایی پس از جراحی چاقی باید موارد زیر را رعایت کنید:
- برای پیشگیری از کم آبی بدن روزنه حداقل ۱.۵ لیتر مایعات مصرف کنید
- مایعات را بین وعده های غذایی مصرف کنید نه همراه با آن ها
- نیم ساعت قبل و بعد از غذا مایعات ننوشید
- باید به آرامی غذا بخورید و غذا را به خوبی بجوید
- غذا های کم چرب و پر پروتئین مصرف کنید
- از مصرف الکل خودداری کنید
- مصرف کافئین را محدود کنید
- مکمل ها و ویتامین های مختلف را تحت نظر پزشک مصرف نمایید
سخن پایانی
در این مقاله با جدیدترین روش های چاقی یعنی اسلیو معده و بای پس معده آشنا شدید. در این جراحی ها، پزشک با ایجاد تغییر در سیستم گوارشی فرد، باعث کاهش اشتها و در نتیجه کاهش وزن می شود.
رعایت رژیم غذایی مناسب و تغییر سبک زندگی پس از جراحی چاقی بسیار مهم است. با انجام جراحی چاقی و رعایت این موارد و پیروی از دستورالعمل های پزشک به راحتی می توانید به وزن ایده آل خود برسد.
اگر به چاقی مفرط مبتلا هستید و به دنبال بهترین پزشک جراح چاقی می گردید؛ ما به شما دکتر مهدی سلیمی را معرفی می کنیم. با سرچ نام ایشان در گوگل می توانید از شهرت و آوازه ایشان در جراحی چاقی اطلاع بیشتری کسب کنید.